Kuruyemiş Tüketmeniz için 10 Neden

Kuruyemiş Tüketmeniz için 10 Neden

Kuruyemiş türleri farklı sağlık faydalarına sahiptir. Bu nedenle sadece tek bir türe odaklanmak yerine birden fazla kuruyemişi tüketmek önerilir. En popüler kuruyemiş çeşitleri arasında Antep fıstığı, fındık, çekirdek, badem, kaju ve fındık yer alır.

Düzenli olarak kuruyemiş tüketmek, vücudun genel fonksiyonlarından güzel bir cilde kavuşmaya kadar farklı faydalara sahiptir. Kavrulmamış ya da kavrulmuş kuruyemiş, birçok sağlık faydası sunar. Antep fıstığı gibi türleri kavurmadan tüketmek mümkün olmasa da en çok faydayı elde etmek için badem, ceviz, kaju gibi türlerin kavrulmadan tüketilmesi tavsiye edilir.

Toplandıktan sonra kabuklarını kırarak çiğ kuruyemiş tüketmek, doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilir. Herhangi bir işlem görmediği için çiğ olarak tüketmek daha çok sağlık faydası sağlar. Ayrıca önerilen porsiyonların üstüne çıkmamak da en çok faydayı sağlamak için gereklidir. Diğer beslenme önerilerinde olduğu gibi kuruyemişi kararında tüketmek birçok fayda sunar.

 

Kuruyemiş Tüketmenin Faydaları

 

Sindirim Sistemini Düzenler

 

Özellikle çekirdek, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Lifli yapısı nedeniyle çekirdek ve diğer kuruyemiş türleri, besinlerin bağırsakta daha yavaş hareket etmesini destekler. Daha yavaş hareket eden besinler, tam olarak sindirilir. Ayrıca bu şekilde bağırsak hareketleri de düzenlenir. Bağırsakların belirli bir düzende hareket etmesi şişkinlik, gaz, kabızlık gibi sorunların önlenmesine de yardımcı olur. Ayrıca kuruyemiş türleri tokluk hissi sağlar. Ara öğün olarak sıklıkla tercih edilen bu lezzetli besinler, kilo vermek isteyenlerin kilo verme yolculuğunu desteklemek için kullanılır. Tokluk hissi ve sindirimin düzenlenmesi, aşırı yemenin önüne geçerek kilo vermeye yardımcı olur.

 

Cilt Sağlığını Destekler

 

Kuruyemiş tüketmek vücudunuzu içeriden besler. İçerdikleri E vitamini, B kompleks vitamini ve diğer önemli vitamin ve mineraller sayesinde kuruyemiş türleri cildi de içeriden destekler. Anti-oksidan özellikleri sahip türler, birçok cilt sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Özellikle kuru cilt sorunu olanlar düzenli olarak kuruyemiş tüketerek ciltlerini içeriden besleyebilir. Badem içerdiği E vitamini nedeniyle cilt sağlığını korumak için en çok tercih edilen kuruyemişler arasında yer alır.

 

Vücudunuzu İçeriden Besler

 

Fındık, fıstık ve badem gibi kuruyemişler vücudunuzu içeriden besler. Vücudun kendisini onarması için ihtiyaç duyulan farklı vitaminler ve mineraller bu besinlerden elde edilebilir. Elde edilen bu vitamin ve mineraller, vücudun onarım sürecinde kullanılır. Ayrıca bazı bileşenler DNA sentezi, protein sentezi gibi hayati fonksiyonları gerçekleştirmek için de kullanılır. Vücudun doğru bir şekilde çalışması için doktorun önerilerine uygun olarak kuruyemiş tüketmek gerekir. Bunun yanı sıra kuruyemişlerin içerdiği yapı taşları hücre yenilenme sürecinde de aktif rol oynar. Düzenli olarak tüketilen badem, fındık, Antep fıstığı ya da kaju gibi besinler, cildin daha parlak görünmesini sağlar. Ayrıca saçların da daha parlak görünmesine yardımcı olarak saç uzamasını da destekler. Bunun yanı sıra fındık ve Antep fıstığında bulunan vitaminler ve mineraller, saç dökülmesi gibi sorunlarla mücadele etmeye de yardımcı olur.

 

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

 

Sindirme yardımcı olan yapıları sayesinde kuruyemiş türleri kilo verme sürecini de destekler. Ayrıca badem, fıstık gibi türler harika birer ara öğün olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra kaju içerdiği yüksek yağ oranı sayesinde tokluk hissinin daha uzun süre korunmasına yardımcı olur. Kuru meyvelerle birlikte tüketildiğinde bu besinler kan şekerini dengeler. Dengelenen kan şekeri ani açlık krizlerini önler. Ani açlık krizleri, birçok kişide aşırı yeme gibi sorunlarla ilişkilidir. Bu nedenle düzenli olarak kuruyemiş tüketmek, aşırı beslenmenin önüne geçmeye yardımcı olur. Aşırı yemek yeme obezite ve aşırı kilonun en önemli nedenidir. Beslenme dürtüsünün kontrol altına alınması, kilo sorunlarını çözmeye yardımcı olur. Kuruyemişler iyi bir ara öğün olarak yağlı ara öğünlerin yerine geçebilir. Böylelikle kilo vermek isteyen kişiler aç kalmadan sağlıklı bir şekilde kilo verebilir.

 

Gerekli Vitaminleri ve Mineralleri Almanızı Sağlar

 

Vücudumuz en temel işlevler için bile vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu vitamin ve mineralleri insan vücudu sentezleme becerisine ve yapısına sahip değildir. Bu nedenle vücut fonksiyonları için gerekli temel bileşenlerin dışarıdan alınması gerekir. Dengeli ve düzenli beslenme sayesinde vücut fonksiyonları için ihtiyaç duyulan her yapı taşı dışarıdan alınabilir. Badem, fındık, kaju gibi kuruyemiş türleri de ihtiyaç duyulan bu yapı taşları açısından zengindir. Özellikle kaju, yüksek yağ içeriği sayesinde damarları ve kalbi korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra ceviz gibi yağlı kuruyemişler de vücudun ihtiyaç duyduğu birçok yağı taşını içerir. Düzenli olarak önerilen miktarda tüketim yapmak, vücudun doğru çalışması için oldukça faydalıdır.

 

Beyin Sağlığını Destekler

 

Beyin vücudumuzdaki en önemli organlar arasında yer alır. Beyin sağlığının korunması, tüketilen besinlerle yakından ilişkilidir. Bunun yanı sıra Alzheimer ya da bunama gibi hastalıklar da beyinin işlevlerinin bozulması nedeniyle ortaya çıkar. Ancak gerekli önlemleri alarak beyin sağlığını korumak ve hastalıkların ilerleme sürecini yavaşlatmak mümkün olur. Bu önlemlerden biri de düzenli olarak kuruyemiş tüketmektir. Beyne benzeyen yapısıyla ceviz, beyin sağlığını korumaya yardımcı olan bir numaralı kuruyemiş olarak sayılabilir. Bunun yanı sıra fıstık ve fındık da beyin için gerekli yapı taşlarını sağlar. Yapılan araştırmalara göre günde bir porsiyon kuruyemiş tüketmek, Alzheimer ya da bunama gibi hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur. Kuruyemiş tüketerek beyin sağlığının yanı sıra genel vücut sağlığını korumak da mümkün olur.

 

Yaşlanmanın Etkilerini Azaltır

 

Yaşlanmanın etkilerini azaltmak daha sağlıklı bir hayat için oldukça önemlidir. Her gün kuruyemiş tüketerek hem vücudun hem de cildin yaşlanmasını yavaşlatmak mümkün olur. Cilt söz konusu olduğunda yaşlanma genellikle kolajen dokusunun eksilmesinden kaynaklanır. Kuruyemişlerde bulunan yapı taşları, cilt altında bulunan kolajen dokusunun sentezlenmesine yardımcı olur. Böylelikle cilt daha gergin, daha genç ve daha sağlıklı bir yapıya kavuşur. Vücudun tamamı düşünüldüğünde, kuruyemişlerde bulunan önemli vitamin ve mineraller, hücre yenilemesini destekler. Hücrelerin daha hızlı yenilenmesi de yaşlanmanın etkilerini ortadan kaldırmayı sağlar. Ayrıca farklı organların korunmasına da yardımcı olarak hastalıkların engellenmesinde de önemli bir rol oynar.

 

Kansere Karşı Savaşmanıza Yardımcı Olur

 

Günümüzde kanser en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alır. Kadınlarda meme kanseri en yaygın kanser türü olarak sayılırken erkeklerde ise prostat kanseri en yaygın türdür. Doğru beslenme ve sağlıklı yaşam tarzıyla kansere karşı korunmak mümkün olur. Doğru beslenme kısmında da kuruyemiş tüketimi dahil edilebilir. Her gün önerilen miktarda kuruyemiş tüketmek, vücutta kansere neden olan bileşenlere karşı savaşılmasına yardımcı olur. Kansere neden olan bileşenler serbest radikaller olarak bilinir. Bu serbest radikaller aynı zamanda vücudun yaşlanmasına da neden olur. Kuruyemiş türlerinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücutta kansere neden olan serbest radikallere karşı savaş verilebilir. Ayrıca hücre yenilenmesine katkıda bulunan vitaminler ve mineraller de kanserin önlenmesine yardımcı olur.

 

Tip 2 Diyabeti Kontrol Altına Almaya Yardımcı Olur

 

Kuruyemişlerin diğer bir faydası da tip 2 diyabet olarak biline şeker hastalığını kontrol altına almaya yardımcı olmasıdır. Tip 2 diyabet hastası kişilerin kan şekeri seviyeleri gün içerisinde ciddi dalgalanmalar yaşar. Bu dalgalanmalar böbrek ve beyin gibi önemli organların zarar görmesine yol açabilir. Ayrıca ani kan şekeri düşüşleri, kişilerin aşırı yemesine neden olabilir. Bu durumda da aşırı kilo ve obezite gibi sorunlar ortaya çıkar. Tüm bunlar düşünüldüğünde kan şekeri seviyelerinin kontrol altına alınması büyük önem taşır. Kaju ya da Antep fıstığı gibi yüksek yağ içeriğine sahip besinler kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Böylelikle tip 2 diyabeti kontrol altına almak mümkün olabilir. Ancak tip 2 diyabet ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların doktor gözetiminde olması ve doktorun önerilerini takip etmesi gerekir.

 

Kalp Krizi ve İnme Riskini Azaltır

 

İçerdikleri sağlıklı yağlar sayesinde kuruyemişler kalp krizi ve inme riskin azaltır. Damarlardaki iyi kolesterol seviyesini düzenleyen bu lezzetli besinler, kan akışını düzenler. Böylelikle kalbe ve beyne pompalanan kan miktarı düzenlenmiş olur. Ayrıca içerdikleri yağ nedeniyle damar sağlığını da korur. Damar sağlığının korunması da kalp sağlığını doğrudan etkiler. Böylelikle düzenli olarak kuruyemiş tüketen kişilerin kalp krizi geçirme riski de azalır.

 

Etiketler: Kuruyemiş
Şubat 27, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Kişisel verileriniz, hizmetlerimizin daha iyi bir şekilde sunulması için mevzuata uygun bir şekilde toplanıp işlenir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.