Kayısının faydaları nelerdir?

Kayısının faydaları nelerdir?

Kayısının faydaları nelerdir?

 

kayısı antioksidanlardan olan iyi bir betakaroten kaynağıdır. Betakaroten, A vitamininin vücutta depolanan bir formudur. İhtiyaç duyulduğunda vücut tarafından A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. Vücutta A vitaminine dönüşebilen birçok karotenoid arasından, dönüşüm oranına en fazla sahip olanı betakarotendir. Yağda çözünen vitaminlerden olan A vitamini görme, üreme ve sağlıklı bir cilt ve bağışıklık sisteminin korunması açısından önemlidir.

 

 

Taze yenen kayısı C vitamini de içerir. Diş eti sorunlarının oluşmasını engeller, yaraların onarılma yeteneğini geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. Yaşlanmaya karşı cildin direncini artırır. Antioksidan özellikteki betakarotenin yaşlanmayı geciktirme etkisi vardır. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler. Kayısının potasyum içeriğinin yüksek, sodyum içeriğinin düşük olması kalbi koruyucu etkiye sahiptir. Potasyum sağlıklı bir kalp için gerekli minerallerdendir, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesinde yardımcıdır, kas fonksiyonları ve güçlü kemikler için gereklidir. Ancak kronik böbrek yetmezliği olan kişilerde yüksek sorunlara yol açabilir, bu nedenle bu hastalar aşırı tüketiminden kaçınmalıdır. Bol miktarda demir içerir. Kansızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kayısın çekirdeğinde doğal olarak bulunan amigdalin isimli madde, yedikten sonra siyanüre dönüşerek siyanür zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle yetişkinler ve özellikle çocuklar tarafından dikkatli tüketilmelidir.

 

Gün kurusu nedir?

 

Yaz aylarında tazesi tüketilebilirken kurusu yıl boyunca satın alınabilir. Kuru kayısı için doğal yollardan kurutulan, işlem görmemiş, koyu renkli günkurusu denilen kayısı daha sağlıklıdır. Ancak kuru kayısının glisemik indeksi yüksek olduğundan aşırı tüketilmemelidir. Taze veya kuru kayısı kolay taşınması açısından iyi birer ara öğün alternatifidir. Beraberinde ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmesi ya da süte veya yoğurda karıştırılarak tüketilmesi dengeli ve tok tutan iyi bir seçimdir.

 

Doğal şeker alternatifi 

 

En lezzetli kuru meyve çeşitlerinden biri olarak kabul edilen kayısıyı tatlı tariflerinizde ve aşure yapımında tercih edebilirsiniz. Diyet listelerinde değişmez bir yeri olan kayısı spor yapan bireyler için de tatlı ihtiyacının doğal yollardan karşılanmasını sağlar. Gün kurusu kayısı, yaprak kayısı, kayısı çekirdeği gibi diğer kayısı ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

 

Etiketler: Nevşehir Yaprak Kayısı
Şubat 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Kişisel verileriniz, hizmetlerimizin daha iyi bir şekilde sunulması için mevzuata uygun bir şekilde toplanıp işlenir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.